کوتاهترین نماز شب؛ چگونه نماز شب را کوتاه و آسان بخوانیم؟
به گزارش ماجراجو – طریقه خواندن نماز شب به صورت کوتاه و ساده؛ نماز شب از نمازهای مستحب در شریعت اسلام است که بسیار تأکید شده و برای آن پاداشهای بسیاری ذکر شده است. نماز شب نمازی است مستحبی که بر نبی اکرم واجب بود.
وقت نماز شب از نیمه شب شرعی تا اذان صبح میباشد، اما بهتر است نزدیک اذان صبح خوانده شود.
کوتاه ترین روش خواندن نماز شب
از آنجایی که نماز شب مستحبی است نظر فقها بسیار متفاوت است. در حالت بسیار کوتاه برخی از عالمان گفته اند که می توان فقط به خواندن نماز وتر کفایت نمود. برخی دیگر نیز به خواندن نماز نافله شب ( یک نماز دو رکعتی) نظر به کفایت داده اند.
اما اینکه فقط یکی نماز های وتر یا شب را بخوانیم برای وقتی است که خیلی کم حوصله باشیم و یا وقت بسیار تنگ باشد. تقریبا میتوان گفت بهترین و کوتاه ترین روش خواندن نماز شب این است که یک نماز شب، یک نماز شفع و یک نماز وتر بخوانیم.
نماز شب و شفع به مانند نماز دو رکعتی صبح خوانده شود و نماز وتر که شامل یک رکعت نماز و یک قنوت است را میتوان در دعاهای قنوت خلاصه تر نمود.
راه هایی برای کوتاه تر کردن نماز شب
- میتوان در نماز های شب و شفع قنوت نماز را نخواند . همچنین میتوان قنوت نماز وتر را نیز حذف نمود ولی چون تاکید بسیاری بر قنوت نماز وتر هست بهتر است که قنوت این نماز را ولو بصورت خلاصه گفت.
- امکان خواندن نماز های نافله شب دو رکعتی بین ۱ تا ۴ بار ممکن است. یعنی میتوانیم بر حسب حوصله و زمان اگر بخواهیم ثواب بیشتری ببریم هر ۴ نماز نافله شب را بخوانیم و اگر نخواهیم یا توان کافی نداشته باشیم میتوانیم به خواندن یک نماز نافله شب اکتفا کنیم.
- قرائت سوره بعد از حمد در نماز های شب واجب نیست و میتوان آن ها را حذف نمود.
نماز شب را چگونه می خوانند ؟
نماز شب ۱۱ رکعت است که به سه بخش تقسیم میشود و به طریقه زیر خوانده میشود.
۱. نیت: دو رکعت نماز شب میخوانم قُربه اِلی الله
۲. رکعت اول: سوره حمد ۱ مرتبه، سوره توحید امرتبه خوانده شود و به رکوع و سجود میرویم.
۳. رکعت دوم: مانند رکعت اول یک مرتبه حمد و تو حید را میخوانیم سپس قنوت گرفته و دعای قنوت را میگوییم و بعد از آن به رکوع و سجده میرویم و تشهد و سلام میگوییم.
این نماز را چهار بار تکرار میکنیم تا هشت رکعت نماز شب شود.
نماز شفع را چگونه بخوانیم؟
نماز وتر:
سپس هفت مرتبه (هذا مَقامُ الْعائِذِ بِکَ مِنَ اَلْنار) بگویید.
«این است مقام کسی که از آتش قیامت به تو پناه میبرد».
سپس سیصد مرتبه (اَلْعَفو) «ببخش» بگویید و سپس یک بار (رَبّ اغْفِرْلی وَ ارْحَمْنی وَ تُبْ عَلیََّ اِنَّکَ اَنْتَ التّوابُ اَلْغَفُورُ الرّحیم) پروردگارا ببخش مرا و رحم کن به من و توبه مرا بپذیر به راستی که تو، توبه پذیرنده، بخشنده و مهربانی» بگویید و سپس به رکوع و سجده روید و تشهد و سلام را به جا آورید و تسبیحات حضرت فاطمه زهرا که (۳۴ مرتبه، الله اکبر، ۳۳ مرتبه، الحمد لله و ۳۳ مرتبه، سبحان الله) است را بخوانید که ثواب آن نزد خدا از هزار رکعت نماز مستحب، بالاتر است.
پس از نماز شفع یک رَکعت ، نماز وَتر خوانده می شود که نماز شب با آن پایان می یابد و اینگونه خوانده می شود.
احادیثی درباره فضیلت نماز شب
امام باقر علیه السلام فرمودند: «إنما جُعِلَت النّافلهُ لِیُتَمِّ بها ما أفسَدَهُ من الفریضه؛ همانان (نماز) نافله را به خاطر این جهت قرار دادند که جبران فساد نمازهای واجب را کند.»
احکام و مسائل مربوط به نماز شب
مسأله ۱- شما میتوانید از نصف شب تا طلوع فجرنماز شب بخوانید، اما بهتر است نماز شب را در ثلث سوم شب و نزدیک طلوع فجر بخوانید.
مسأله ۲- مستحب است که نماز شب را بلند بخوانید تا کسانی که در خواب هستند برای خواندن این نماز پر فضیلت بیدار شوند، اما یقین حاصل کنید که صدای بلند شما موجب ریا و مزاحمت برای دیگران نشود.
مسأله ۳- بهتر است نماز شب ایستاده خوانده شود، اما اگر برای کسی مشکل باشد میتواند این نماز را در حالت نشسته بخواند حتی میتواند این نماز را در حال راه رفتن و داخل ماشین و هواپیما و… نیز بخواند آنچنان که امام خمینی نماز شبش را در هواپیما و مرحوم تربتی نماز شبش را در حال مسافرت در حال راه رفتن خواند.
بخش دوم مسائل نماز
مسأله ۴- به فرض، اگر کسی که نماز شب را نشسته میخواند بهتر است نماز را دو برابر بخواند. زیرا دو رکعت نشسته به جای یک رکعت ایستاده است و الزامی در کار نیست. بلکه ۱۱ رکعت نشسته بخواند قبول است. اگر نمیتواند ۱۱ رکعت را بخواند، دو رکعت شفع و یک رکعت وتر را بخواند. اگر آن را نیز نتوانست بخواند خواندن یک رکعت وتر کفایت میکند.
مسأله ۵- اگر کسی هنگام بیدار شدن از خواب وقت کافی برای نماز شب خواندن را نداشت. میتواند نماز شفع و وتر را بخواند. اما اگر او بعد از خواندن ۴ رکعت از ۱۱ رکعت بفهمد هنگام طلوع فجر است. میتواند بقیه نماز شب را بعد از طلوع فجر بخواند. سپس نافله نماز صبح و نماز صبح را بخواند.
مسأله ۶- نماز شفع قنوت ندارد. اما اگر کسی خواست میتواند به قصد ثواب و رجاء قنوت بگیرد.
مسأله ۷- مسافر یا کسی که برایش مشکل است در نیمه شب نماز شب را به جا آورد. میتواند این نماز را در اول شب بخواند.
مسأله ۸- نکته: کسی که نتوانسته باشد نماز شب را قبل از طلوع فجر بخواند. میتواند قضای این نماز را بعد از نماز صبح تا بعد از طلوع آفتاب به جا آورد.
مسأله ۹- نمازهای مستحبی، همه دو رکعتی اند به غیر از نماز وترکه یک رکعتی خوانده میشود.
مسأله ۱۰- وقت نافله صبح هم به اندازه ۱۱ رکعت نماز شب از نصف گذشته است. تا از طلوع آفتاب و حمره مشرقیه به اندازه ادای نماز صبح وقت است. بهتر است آن را قبل از نماز صبح و پس از آن نماز صبح خوانده شود.
برچسب ها :عمومی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰